keskiviikkona, marraskuuta 26, 2014

Ei hengellisiä kirjoja

Olin muutama päivä sitten kaupungissa Pohjanmaalla. Ennen tilaisuuden alkua poikkesin kirjakaupassa, joka oli uusi ja paikkakunnan kokoa ajatellen suuri. Siellä oli paljon erilaisia kirjoja - romaaneja, pokkareita, elämäkertoja, historiaa, eri harrastuksiin liittyviä kirjoja ja paljon muuta. Yritin etsiä hengellisten tai uskonnollisten kirjojen hyllyä. En löytänyt, enkä löytänyt yhtään hengellistä kirjaa. Psykologialla ja filosofialla oli oman hyllynsä mutta ei uskonnollisilla kirjoilla.

Puolisoni teki Tampereella saman havainnon: uudistettu kirjakauppa ja paljon erilaisia kirjoja mutta ei osastoa, jossa olisi hengellisiä kirjoja. Jos muistan oikein, Minna kertoi, että jonkin pöydän alla hyllyssä, joka on pieni huomaamaton varasto, oli muutama Raamattu ja virsikirja.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että kirjakauppiailla olisi kristinuskon tai uskontojen vastainen salaliitto, ja siksi hengellisiä kirjoja ei olisi myytävänä. Yleensä kauppiaat myyvät, mitä ostetaan. Ettei näissä kirjakaupoissa ole hengellisiä kirjoja, kertoo näiden kirjojen menekistä. Niillä ei ole ostajia. Se taas kertoo varmaan siitä, että uskonasioita ei pidetä tärkeinä, ne eivät kiinnosta, niihin ei syvennytä eikä niitä niin tunneta.

Tuntuu, että jotkut mielellään ajattelevat ja puhuvat, että elämme kristityssä maassa. Niin ei ole. Voi olla, että joskus aiemmin oli. Ei yksin se, mitä on tai ei ole myytävänä kirjakaupoissa, kerro tästä. Monet muutkin asiat kertovat.

Perjantaina eduskunta äänestää, voivatko samaa sukupuolta olevat solmia Suomessa avioliiton. Toivon, ettei eduskunta tältä osin muuta nykyistä avioliittolakia. Niin ehkä kuitenkin käy. Sekin kertoo, etteivät Raamatun käskyt, kiellot ja arvot ole maassamme siinä asemassa, missä ne ovat, jos maa on kristitty. Tästä kertoo myös se keskustelu, jota on käyty perjantain äänestyksestä. Monet pitävät Raamattuun vetoamista sopimattomana, kummallisena ja jäänteenä jostakin kaukaa.

Monet kristityt elävät maissa, jotka eivät kristittyjä maita. Sellaisessa yhteiskunnassa elivät myös ensimmäiset kristityt. Hienoa jos maan lainsäädäntö, tavat ja käytännöt ovat linjassa Raamatun kanssa. Mutta toisenlaisissakin oloissa kristityt ovat eläneet, voivat elää ja elävät.