keskiviikkona, lokakuuta 30, 2013

Kristus on pääasia

Tulin eilen Rovaniemelle. Myös täällä on Evankelisia opiskelijoita ja sain olla tiistaisin pidettävässä illassa opettajana. Aiheena oli Raamattu ja minä.

Muistutin myös tästä Martti Lutherin toteamuksesta: "Jos löydän Raamatusta vähemmän kuin Kristuksen, en ole löytänyt tarpeeksi. Jos löydän enemmän kuin Kristuksen, olen jäänyt rutiköyhäksi." Kristus - mitä hän on, mitä hän on tehnyt puolestamme ja ansainnut meille - on Raamatun pääasia. Pääasia on sanoma Jumalan valtavasta rakkaudesta ja pelastumisesta, jonka saa lahjana, armosta, Jeesuksen takia ja uskon kautta. Raamattu kertoo pääasiansa selvästi ja yksiselitteisesti. Vähemmän tärkeätkään asiat Raamatussa eivät ole merkityksettömiä eikä niistä voi olla välittämättä. Mutta emme saa tyytyä vähempään, koska tarjolla on vielä enemmän: sanoma Kristuksesta ja Jumalan suuresta rakkaudesta. Emmekä saa mennä väärällä tavalla eteenpäin ja ajatella, että sanoma siitä, että saa olla Jumalan oma armosta, on niitä yksinkertaisia perusasioita ja niiden sijaan on syytä keskittyä mielenkiintoisempiin kysymyksiin. Raamattu avautuu sen pääasiasta käsin.

Olen syntynyt Rovaniemellä. Olin tosin jo aivan pieni, noin vuoden ikäinen, kun muutimme naapuripaikkakunnalle Kemijärvelle. Kävelin eilen illalla kerrostalon ohi, jossa kotimme Rovaniemellä oli. Melkein sen parvekkeen alle, jossa vanhempani ovat kertoneet minun nukkuneen päiväunia, juoksi aivan valkoinen jänis. Täällä niillä on siis jo talven väri, vaikka lunta ei ole taas täällä hetkellä.

Tuntuu hyvin tutulta ja mukavalta kulkea Rovaniemellä. Toki kävimme täällä usein lapsuudessani Kemijärveltä ja siksi Rovaniemen keskusta on tuttu. Mutta ehkä kyse on myös jostakin, jota ei voi selittää rationaalisesti. Paikka, jossa on syntynyt ja ollut ensimmäiset kuukaudet, kulkee jotenkin mukana ja tuntuu tutulta. Elämässä on paljon muutakin kuin rationaalista.

Lähden tänään junalla kohti Oulua. Evankeliset opiskelijat toimivat myös siellä. Ja sitten yöjunalla kohti kotia.