tiistaina, huhtikuuta 09, 2013

Mies ja koira hoidossa

Tänään olen tehnyt vertailevaa tutkimusta terveydenhuollosta.

Selkäni on ollut kipeä noin kuukauden. Kirjoitinkin täällä pari viikkoa sitten hakkimastani magneettivyöstä. Siitä on ollut apua mutta nyt kipu tuntuu varsinkin jaloissa ja seistessä toisinaan niin kovana, että on vaikea seistä. Täytyy päästä istumaan.

Soitin tänään aamulla kuntamme työterveydenhuollon ajanvaraukseen. Soittoon vastattiin aika pian, odotin viitisentoista minuuttia, ja sain ajan lääkärille. Kahtena aamuna aiemmin tämä ei onnistunut: kun puheluun vastattiin aika pian ajanvarauksen aukeamisen jälkeen, kerrottiin, että lääkäreiden sen päivän vsataanottoajat ovat menneet ja pyydettiin soittamaan seuraavana aamuna uudestaan. Seuraavan päivän aikaa ei voinut varata edellisenä päivänä. Mutta nyt sain ajan ja aamupäivällä. Lääkäri tuntui asiansa osaavalta, tutki ja pyysi varaamaan ajan röntgenkuvaukseen, laboratorioon sekä työterveydenhuollon fysioterapeutille, joka ratkaisisi, saanko lähetteen fysikaaliseen hoitoon.

Soitin laboratorion ajanvaraukseen ja sain ajan tämän viikon perjantaille. Röntgenin ajanvaraukseen yritin soittaa melkein kahden tunnin ajan ja siellä vastaaja kertoi, että ajanvaraukseen voi soittaa tänään klo 12-14. Aloitin soittamisen pian klo 12 jälkeen ja päätin vähän ennen klo 14. Menin käymään paikassa, jossa röntgenkuvat otetaan, koska paikka ei ole kaukana kotoamme. Siellä kysyttiin nimi ja henkilötunnus, kerrottiin, että ajanvarausta hoitava työntekijä on nyt pois työstä ja kehotettiin soittamaan ensi viikon alussa uudestaan, siis noin viikon kuluttua. Silloin varattaisiin aika kuvaukseen. Ennen kuvausta ei tietenkään kannata eikä varmaan voikaan mennä fysioterapeutin vastaanotolle. Nyt siis odotan ja varmaan usein istun, kun pitäisi seistä.

Koiramme loukkasi eilen illalla jalan. Jalassa ei näkynyt mitään vammaa mutta se oli niin kipeä, ettei sillä voinut astua. Yöllä Rolle pystyi nukkumaan mutta valitti surkealla äänellä, kun kääntyi tai yritti kääntyä. Aamulla Minna soitti kaupungin eläinlääkärille ja tämä kertoi päivystävänsä tänään paikassa, jossa ei voi kuvata röntgenillä koiran jalkaa. Hän kehotti ottamaan yhteyttä yksityiseen eläinlääkäriin, jolle Rolle saikin ajan puolen päivän jälkeen. Eläinlääkäri nukutti koiran, kuvasi jalan ja tutki sitä muuten. Nyt koira lepää sängyllä, valpastuu vähitellen nukutuksesta, sai lääkkeet ja hoito-ohjeet. Toivottavasti jalka on kunnossa muutaman päivän kuluttua. Viimeistään sitten kun minä saan ajan röntgenkuvaukseen.