maanantaina, huhtikuuta 29, 2013

Jeesus rakasti

Saarnasin eilen messussa Karkussa evankelisella opistolla. Messussa luettiin evankeliumitekstinä kohta Johanneksen evankeliumin 15. luvusta (jakeet 10-17).

* * *

Jeesus puhui suurimmasta rakkaudesta: ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta.” Jeesus osoitti tällaista rakkautta. Hän kuoli puolestamme. Ja Raamattu sanoo, että tämän takia olemme Jumalan omia. Tämän takia hän rakastaa meitä. Tämän takia hän antaa meille anteeksi.

Niin, minkä takia kelpaamme Jumalalle ja taivaaseen? Emme sen takia, että onhan meissä kuitenkin yhtä ja toista hyvää. Olemmehan kuitenkin tehneet yhtä ja toista. Emme senkään takia, mitä hyvää Jumala on saanut meissä aikaa. Kelpaamme Jumalalle Jeesuksen rakkauden takia. Sen takia, että hän rakasti meitä niin paljon, että kuoli puolestamme.

Tämä on aivan valtava asia. Kun kysyn, kelpaanko Jumalalle, minun ei tarvitse miettiä, millainen olen, huomaanko itsessäni hyviä asioita. Ei tarvitse miettiä sitäkään, huomaanko Jumalan saaneen minussa aikaan hyvää. Ei tarvitse miettiä sitäkään, onko uskoni kyllin vahvaa. Saan katsoa Jeesusta, hänen rakkauttaan ja hänen ristiään. Siinä on kaikki, mitä tarvitsen, että kelpaa Jumalalle ja taivaaseen. Siksi kelpaan tällaisena kuin olen. Ja kelpaa sinä. Saan heikollakin uskolla tarttua, turvautua Jeesukseen ja hänen rakkauteensa. Tämä on valtava asia erityisesti niinä päivinä, joita on usein – kun en näe itsessäni mitään niin hyvää, että kelpaisin Jumalan omaksi. Silloinkin Jeesuksen risti on ja siinä on kaikki, mitä tarvitsen, että olen Jumalan oma.

* * *

Vielä Jeesus sanoi: ”Rakastakaa toisianne.”

Rakkaus Raamatussa ei tarkoita, mitä rakkaudella usein tarkoitetaan. Raamatussa se ei ole, ensisijaisesti ainakaan, tunne, mielenliike, ajatus. Se ei ole ensisijaisesti kauniita, koskettavia sanoja. Vaan tekoja – Jumalan tahdon mukaisia tekoja toisen ihmisen hyväksi. Jeesus siis käskee – kun hän käskee rakastaa toista – tehdä, mitä Jumala käskee tehdä toiselle. Tämä tekee asiasta vaikeamman, koska ei riitä, että ajattelen hyvän, myötätuntoisen ajatuksen. Eikä sekään, että sanon kauniin sanan - ellei hyvä sana ole juuri se, mitä toinen tarvitsee. Minun tulisi tehdä toisen hyväksi, mitä Jumala käskee tehdä. Toisaalta tämä tekee asiasta helpomman. Usein en voi mitään tunteille, en pysty hyviin, lämpimiin ajatuksiin, mutta silloinkin voi tehdä, mitä Jumala käskee toisen hyväksi.

Rakastakaa toisianne. Jumala käskee auttaa sitä, joka on avun tarpeessa ja jota voit auttaa. Raamattu käskee jakaa omastaan. Olemme saaneet paljon Jumalalta lahjaksi, meidän tulisi antaa lahjana. Raamattu kieltää puhumasta perättömiä. Se kieltää hankkimasta omaisuutta petkuttamalla. Raamattu käskee ottaa Jeesuksen ja hänen rakkautensa esikuvaksi. Hän luopui siitä, mitä hänellä oli ja mihin hänellä oli oikeus, jotta toisilla olisi parempi olla.

Kyllä Jeesus tietää, että meidän rakkauttamme on kovin vajavaista, keskeneräistä, huonojen motiivin tahraamaan – toisin kuin hänen rakkautensa. Silti hän sanoo: Rakastakaa toisianne.