perjantaina, syyskuuta 11, 2009

Kaikki ovat Jumalan luomia ja Jeesuksen lunastamia

Seuraan suurella kiinnostuksella tapahtumia Afganistanissa. Viime päivinä on puhuttu aika paljon iskusta, jonka länsimaiset Isaf-joukot tekivät viime viikolla Pohjois-Afganistanissa. Ilmaiskulla tuhottiin kaksi tankkiautoa, jotka talebanit olivat ottaneet haltuunsa. Iskussa kuoli paitsi ilmeisesti suuri määrä taleban-kapinallisia myös paljon siviilejä - joidenkin arvioiden mukaan n. 50, joidenkin mukaan vielä enemmän.

Varmaankin on helppo antaa ohjeita täältä kaukaa. Silti ihmettelen tällaisia iskuja. Eikö tosiaan tiedetty, etteivät kaikki tankkiautojen lähettyville tulleet olleet kapinallisia? Eikö näin tuhoisista toimista pitäisi pidättyä, jos vähänkin epäillään, että iskussa voi kuolla suuri määrä siviilejä? Siviilit olivat tulleet ilmeisesti paikalle, koska talebanit olivat luvanneet heille ilmaista tai halpaa polttoainetta. Jos Saksassa tai Yhdysvalloissa rikolliset varastavat kaksi tankkiautollista bensaa, varastettua saalista ei tietenkään hävitetä ilmaiskulla, jos on vaara, että iskussa kuolee kymmeniä siviilejä. Jos tällainen isku tehtäisiin ja siviilejä kuolisi tuollainen määrä, iskusta päättäneet tuskin olisivat viroissaan iskun jälkeen monta päivää. Toivottavasti kyse ei ole siitä, että länsimaista ihmistä pidetään arvokkaampana kuin afgaania. Jokainen on yhtä arvokas. Kaikki ovat Jumalan luomia ja Jumalan Pojan lunastamia.

Tällaisilla iskuilla on luultavasti hyvin huonot seuraukset. Sillä on huonot seuraukset, jos länsimaalaisia pidetään arvokkaampina kuin afgaaneja. Puhumattakaan jos länsimaalaisten omaisuutta pidetään arvokkaampana kuin afgaanisiviilejä. Talebanit saavat uusia tukijoita tai taistelijoita riveihinsä. Heidän lupauksiaan kuunnellaan tarkemmin kuin ennen ja monet uskovat niihin. Yhä enemmän on niitä, jotka pitävät länsimaalaisia sotilaita - eivät auttajina - vaan vihollisina. Ja länsimaalaisten joukkojen toiminta Afganistanissa vaikeutuu ja operaatio, jonka tarkoitus on auttaa Afganistanin hallintoa, on yhä hankalampi.

1 Comments:

Blogger Vesa said...

Tiedät varmaan Jari hyvä, että nytkään emme saa tietää koko totuutta. En tunne koko tapahtumaa, enkä puolusta siviiliuhreja, mutta jos kyseessä on isku talebanien kontrolloimalle alueelle, niin kannattaisi muistaa, että kyllä talebanitkin osaavat mediasodankäynnin.

Ensiksikin Talebanit ja sen kaltaiset järjestöt järjestään liioittelevat siviiliuhrien määrää. Omatkin kaatuneet lasketaan siviileiksi.

Toiseksi talebanit haluavat, että mahdollisimman moni siviili kuolee Naton joukkojen iskuissa. Siviiliuhrien maksimointi edistää heidän asiaansa. Me paheksumme moista, harkitsemme joukkojen vetämistä, viemme heiltä vähäisenkin tuen. Näin talebanit ovat askeleen lähempänä tavoitteitaan.

Suhtaudun siis varsin kriittisesti siihen, mitä valtamedia meille tarjoilee. Liian paljon jää tai jätetään kertomatta.

4:30 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home