sunnuntaina, elokuuta 26, 2007

Erilaista ja samanlaista

Sunnuntait ovat täällä toisenlaisia kuin Suomessa. Afganistanissa - kuten yleensä islaminuskoisissa maissa - perjantai on vapaapäivä. Tätä tapaa noudatetaan täällä myös rauhanturvaajien keskuudessa. Näin senkin takia, että perjantaiksi ei kannata sopia tapaamisia paikallisten kanssa. He viettävät vapaa- ja pyhäpäivää. Tämä ei ole meille kristityille ongelma. Vapaapäivä - myös pyhäpäivä - voi olla muukin kuin sunnuntai. Tietysti Suomessa sitä tapaa, että lepopäivä on juuri sunnuntai, on hyvä noudattaa - koska se on yleisesti sovittu, kristittyjen tapa.

Olen tänään tehnyt kirjastonhoitajan työtä. Leirissämme on pieni kirjasto. Tähän saakka siellä on ollut vain ruotsin- ja englanninkielisiä kirjoja. Suomenkieliset ovat olleet suomalaisten messissä, jossa tila kirjoille on ollut hyvin rajallinen. Sovimme viime perjantaina suomalaisten briefissä, että kirjat siirretään messistä kirjastoon. Tein tänään tämän työn. Nyt kirjastossa yhden hyllykön yläreunassa lukee Suomenkielisiä kirjoja - Books in Finnish. Luetteloin kirjat - niitä on noin 120 - ja laitoin aakkosjärjestykseen. Suunnitelma on, että jokainen rauhanturvaaja toisi Suomessa lomalla käydessään mukanaan muutaman kirjan, jotka voi lahjoittaa kirjastoon. Näin kirjastomme kasvaisi. Kirjaston merkitys näissä oloissa on suuri. On tärkeää päästä hetkeksi irti arjen tehtävistä ja ajatuksista. Hyvä kirja on siinä erinomainen apu. Löytyisikö Suomesta kirjojen lahjoittajia rauhanturvaajille? Minuun voi ottaa yhteyttä sähköpostitse - jari.rankinen@kopteri.net.

Viime sunnuntaina kokoonnuimme iltakirkkoon Kabulissa silloisessa leirissämme Camp Warehousissa. Iltakirkko siellä pidettiin leirin roomalaiskatolisessa kappelissa. Tänä sunnuntaina kokoonnuimme iltakirkkoon nykyisen leirimme Camp Northern Lightsin kappelissa. Vaikka sunnuntait ovat täällä erilaisia, on näinä kahtena sunnuntaina niihin on kuulunut se tärkein, joka on samanlaista täällä kuin Suomessa: Jumalan sana, joka hoitaa ja ruokkii.