keskiviikkona, syyskuuta 20, 2006

Ajankohtainen kakkonen ja MTV3

Viime viikon lopulla Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Hannele Valkeeniemi soitti ja pyysi ohjelmaansa. Mietin päivän, menenkö. Suostuin - eipä tässä tilanteessa ole paljoa menetettävää ja on tärkeää, että vaikea tilanteemme saa julkisuutta. Ensiksi toimittaja ehdotti, että keskustelisin suorassa lähetyksessä hänen kanssaan. Näin sovimme. Suora lähetys olisi ollut sikäli parempi, ettei sitä leikata. Ohjelma-aikaa asiani sai kuitenkin niin vähän, ettei suora lähetys tullut kysymykseen. Niinpä toimittaja jututti minua tiistaina iltapäivän lopulla, keskustelu leikattiin ja lähetettiin samana iltana. Ohjelma oli ok. Olisikin kuitenkin toivonut, että muutamat teemat, joista keskustelimme, olisivat olleet mukana lähetyksessä. Pääasia tuli sanottua: Naispappeus ei ole tasa-arvoasia eikä kyse ole naisten syrjinnästä. Kyse on Raamatusta - otetaanko muutamat raamatunkohdat edelleen todesta. Papin on hyvä seurata, mitä Raamattu sanoo. Toimittaja Hannele Valkeeniemi oli hyvin asiallinen, ei asenteellinen. Lyhyt yhteistyö hänen kanssaan oli miellyttävää.

Tiistaina soitti myös MTV3:n toimittaja. Hän pyysi, että saisi jututtaa uutislähetystä varten. Suostuin siihenkin. Tapasimme toimittajan kanssa rakkaassa Tyrvään kirkossa. Hetkeä aiemmin hän oli haastatellut Osmo Ojansivua kirkkoherranvirastossa. Tämäkin toimittaja - valitettavasti nimeä en muista - oli hyvin asiallinen. Hän sanoi pyrkivänsä kertomaan asiasta ilman omia vahvoja näkemyksiä. Sellainen lähetys olikin. Se lähetettiin illan Kymmenen uutisissa (http://nettitv.mtv3.fi). Kerroin olevani vaikeassa tilanteessa. Piispat yrittävät kuin tehdä kauppaa: vakaumuksesi saat pitää mutta se ei saa näkyä toiminnassasi tai puheissasi, vaienna, minkä olet tajunnut Raamatun äärellä oikeaksi ja me palkitsemme sinut - virka ja palkka säilyvät. Sanoin, etten voi suostua tällaiseen kauppaan. Osmo Ojansivu puhui työntekijän velvollisuuksista ja ettei työpaikalla voi kieltäytyä työtehtävistä. Muuan hyvä ystävä lähetti viestin pian uutisten jälkeen: asetelma oli mielenkiintoinen - kirkkoherra istui papereineen virastossa, sinä olit kirkossa.

Eilisen illan ja tämän päivänä aikana on tullut paljon palautetta televisio-ohjelmista. Melkein kaikki palaute on ollut rohkaisevaa, tukevaa. Parikolme toisenlaista sähköpostia olen saanut.