torstaina, joulukuuta 04, 2014

Ihmisarvoa vastaan?

Eilen Iltasanomissa haastateltiin arkkipiispa Kari Mäkistä. Juttu oli otsikoitu "Ihmisarvolla ei ole hintalappua". Haastattelussa todettiin, miten paljon kirkko on menettänyt euroja siksi, että monet ovat nyt eronneet siitä. Tätä arkkipiispa kommentoi, että "olennaista on, että ihmisillä ja ihmisarvolla ei ole hintalappua." Ihmisarvoa täytyy puolustaa, vaikka se maksaisi. Sitä ei voi laskea rahassa. Tätä arkkipiispa kai tarkoitti. Että puolustaa samaa sukupuolta olevien oikeutta avioliittoon, on kyse ihmisarvon puolustamisesta.

Rajusti sanottu. Tarkoittaako arkkipiispa siis, että ne, jotka eivät kannata samaa sukupuolta olevien avioliittoa, ovat ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia vastaan?

Naispappeuskiistassa käytettiin samankaltaisia ilmaisuja. Kielteistä suhtautumista naispappeuteen alettiin pitää loukkauksena naisten ihmisarvoa ja -oikeuksia vastaan. Tämä sanottiin ensiksi verhotummin, sitten hyvin suoraan, ja kun se sai riittävästi kannatusta, naispappeuden torjujia alettiin kohdella kovin ottein. Tietysti - eihän saa sietää niitä, jotka polkevat ihmisoikeuksia, ei varsinkaan kirkossa. Myös Kari Mäkinen oli kovien otteiden käyttäjiä ja varmaan siitä syystä, että hän ajatteli näin tehdessään toimivansa, tai taistelevansa, ihmisoikeuksien puolesta.

Tapahtuuko asiassa, josta nyt puhutaan, samalla tavalla? Niitä, jotka ajattelevat, että vain nainen ja mies voivat solmia avioliiton, aletaan pitää ja kohdella ihmisoikeuksien loukkaajina. Ei ihmettele, jos näin tapahtuu. Jos näin käy, se varmaan tarkoittaa, että painostetaan ja pakotetaan niihin käsityksiin, joita nyt esitellään kysymyksin ja pohdiskellen. Rangaistuksen uhalla vaaditaan toimimaan näiden käsitysten mukaan. Leimataan ja työnnetään sivuun ne, jotka ajattelevat toisin.

Voi tuntua kaukaiselta tai mahdottomalta, että näin tapahtuisi. Saattaa olla, että muutaman vuoden kuluttua se, joka nyt ajattelee näin, ajattelee toisin.

1 Comments:

Blogger ETS57 said...

Olen Jarin kanssa täysin samaa mieltä. On vain ajan kysymys, että homoparit vihitään kirkossa. Aluksi papit voivat olla vihkimättä pareja, mutta muutaman vuoden kuluessa heidät pakoitetaan vihkimään parit tai sitten heidät erotetaan yhteisöstä. Myös meitä heteroita aletaan vainota.

6:12 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home