lauantaina, kesäkuuta 11, 2011

Uskon etten voi omasta voimastani uskoa

Huomenna on helluntai. Helluntaina - ja miksei monesti muulloinkin - on hyvä kerrata keskeiset uskomme asiat Pyhästä Hengestä.

Uskomme yhteen Jumalaan, jolla on kolme minää, kolme persoonaa. Elävä Jumala on Isä, Poika ja Pyhä Henki. Raamatun Jumala on Luoja ja maailman ylläpitäjä, hän on pelastajamme ja syntiemme sovittaja, hän on Pyhä Henki, jonka Jeesus lupasi lähettää pitämään huolta hänen omistaan. Yhdessä kolmiossa on kolme kulmaa. Pyhä Henki on yksi yhden ja ainoan Jumalan kolmesta minästä.

Pyhän Hengen tehtävä on synnyttää usko Jeesukseen, pitää sitä yllä ja vahvistaa sitä. Martti Luther kirjoittaa tästä Vähässä katekismuksessa syvällisesti ja Raamatun mukaan: ”Uskon, etten voi omasta järjestäni enkä voimastani uskoa Herraani Jeesukseen Kristukseen enkä päästä hänen luokseen, vaan että Pyhä Henki on kutsunut minut evankeliumin välityksellä, valaissut minut lahjoillaan, pyhittänyt ja säilyttänyt minut oi-keassa uskossa.” Nämä Lutherin sanat kannattaa opetella vaikka ulkoa.

Pyhä Henki tee myös muuta – hän voi antaa myös sellaisia armolahjoja, jotka saattavat tuntua meistä oudoilta. Jos Jumalan Henki antaa niitä, niitä ei tulisi vie-roksua vaan käyttää seurakunnan rakentamiseksi ja hyödyksi.

Pyhä Henki ei vain käy synnyttämässä ihmisessä uskoa Jeesukseen. Raamatun mukaan hän asuu jokaisessa Jumalan omassa. Se, että Pyhä Henki asuu meissä, ei niinkään ole tunne. Merkki Pyhän Hengen asumisesta ihmisessä on, että tämä uskoo Jeesukseen.

Pyhä Henki vaikuttaa meissä Hengen hedelmiä – rakkautta, iloa, rauhaa, kärsivällisyyttä, ystävällisyyttä, hyvyyttä, uskollisuutta, lempeyttä ja itsehillintää (Gal 5:22). Tärkeää on myös muistaa, että synti asuu kristityssäkin koko tämän elämän ja siksi Jumalan tahdon mukainen elämä meissä on kovin vajaata ja keskeneräistä. Pyhä Henki meissä osoittaa myös tämän ja niin ajaa meidät turvautumaan Jeesukseen ja armoon, jonka hän järjesti meille.

Pyhä Henki tekee työtään siellä, missä ovat Jumalan sana ja sakramentit. Nimenomaan siellä hän luo uskoa ja vahvistaa sitä. Siksi sinne, missä julistetaan Jumalan sanaa ja evankeliumia Jeesuksesta, siksi lukemaan Raamattua, siksi ehtoolliselle. Niin syntyy uskoa ja usko kasvaa.

Lähde huomenna messuun. Yksi mahdollisuus on tulla Karkun evankeliselle opistolle. Siellä messu alkaa klo 11.

* * * * *

Eilen oli hyvin samanlainen päivä kuin melko tarkalleen vuosi sitten. Olin silloinkin lomalla ja rakensin takapihamme ympärille aidan, jonka tarkoitus oli pitää mäyräkoiramme Saku omalla pihalla. Tuo aita osoittautui hieman liian matalaksi, koira onnistui painamaan aitaa jonkin verran vinoon kohdassa, jossa tolpat olivat liian kaukana toisistaan, ja punnertamaan itsensä ihanaan vapauteen. Nyt pihallamme on korkeampi aita ja puutolppia on tiheämmässä. Rolle etsi eilen ja on etsinyt tänään reittiä naapureiden houkutteleville pihoille. Ei ole löytänyt.

1 Comments:

Blogger T-M said...

Rolle on ihan huippusuloinen. :)

7:43 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home