perjantaina, toukokuuta 20, 2011

Maailmanmestaruus, hallitusneuvottelut ja Libya

Viime päivinä on puhuttu paljon kolmesta asiasta. Toki muistakin. Näistä kolmesta muutama ajatus.

- Olen innokas jääkiekon seuraaja. SM-liigaa tulee seurattua vähän satunnaisemmin mutta MM-kisojen ottelut katson tarkasti, jos se vain on mahdollista. Maailmanmestaruus oli aivan upea juttu. Voi olla, että sillä on yllättäviäkin positiivisia vaikutuksia esimerkiksi maan talouteen tai siihen, että suomalaisia vaikuttajia kuunnellaan maailmalla ja he pääsevät tehtäviin, joissa voi vaikuttaa maailman asioihin enemmän. Kun Suomi voitti viimeksi 16 vuotta sitten, en nähnyt loppuottelun viimeistä erää. Olin tuolloin pastorina Keminmaan seurakunnassa ja siellä oli Yhteisvastuu-keräykseen liittyvä konsertti. Tehtäväni oli pitää puhe konsertissa ja pidin sen enkä katsonut pelin ratkaisevia hetkiä. Nyt loppuottelu tuli myöhemmin sunnuntai-iltana ja näin koko hienon pelin.

Mestareiden paluu Suomeen ei ollut yhtä mukavaa katsottavaa. Osa pelaajista ja joukkueen tai valmennuksen johdosta oli oikein kunnolla humalassa. Oli säälittävää katsoa juopuneiden touhua lentokentällä ja voitonjuhlassa. Tuntuu käsittämättömältä, että tällaista tapahtuu. Täytyyhän pelaajien ja johdon pystyä pitämään pullot kiinni turnauksessakin ennen peliä. Ellei tähän pystytä, pelit loppuvat. Miksi ei pystytä tekemään samaa ennen voitonjuhlaa? Toki monet joukkueesta esiintyivät hyvin ja esimerkillisesti.

Emme elä kristityssä maassa. Jääkiekon voitonjuhla ja sen jälkeen siitä käyty keskustelu kertovat tästä. On myös vapauttavaa myöntää, ettei maamme ole kristitty maa; ei tarvitse yrittää uskotella itselle sellaista, mikä on vastoin ilmeisiä tosiasioita.

- Toinen paljon uutisoitu asia on käynnissä olevat hallitusneuvottelut. Näyttää siltä, että saamme hallituksen, johon kuuluvat Kokoomus ja Vasemmistoliitto ja melkein kaikki puolueet näiden välillä. Vain Keskusta ja Perussuomalaiset ovat pois. Keskusta varmaan mahtuisi hyvin mukaan mutta se ilmoitti heti vaalien jälkeen, ettei se lähde hallitukseen.

Olen kuullut monien - varsinkin nuorempien - sanovan, että on samantekevää, minkä verran eduskunnassa on minkäkin puolueen edustajia tai ketkä ovat hallituksessa. Kaikki tekevät kuitenkin kutakuinkin samoja ratkaisuja. Moni on jättänyt tästä syystä äänestämättä. Se, että on mahdollista koota hallitus, johon kuuluvat melkein kaikki puolueet oikealta vasemmalle, kertoo, että monien käsitys taitaa olla oikea. Onko niin, että vain Perussuomalaiset edustavat selvästi toisenlaisia yhteiskunnallisia ratkaisuja? Aika näyttää.

- Kolmas asia on Libya. Siellä on sodittu jo pitkään. Sota taitaa jatkuakin pitkään. Tuntuu, että länsimaat tekivät virheen ryhtyessään pommittamaan kohteita Libyassa - vaikka maan hallitsija ja hänen hallintonsa eivät missään tapauksessa ole sellaisia, että näiden pitäisi johtaa maata. Tilanne Libyassa on niin sekainen, että se pitäisi yrittää ratkaista muuten kuin lähettämällä sinne lentokoneita. Pommittamalla maata ilmasta käsin sekainen tilanne tuskin ratkeaa. Kaaos ehkä pahenee, pakolaisia on jo nyt hirmuinen määrä ja heitä taitaa tulla lisää.

* * *

Sunnuntaina on messu monessa kirkossa, myös Karkun evankelisella opistolla. Tervetuloa. On hienoa, että saa kantaa asioita, joita miettii, Jumalan eteen, rukoilla hänen johdatustaan ja apuaan ja luottaa siihen, että hän on taivaan ja maan Herra.