perjantaina, syyskuuta 18, 2009

Moitteita joista en osaa ottaa oppia

Kuulin eilen, mitä muuan vammalalainen kylällä oli puhunut minusta. Hän oli moittinut minua ankarasti. Hänen mielestään olin toiminut hävyttömästi muutama viikko sitten sunnuntaina 16.8. Tuolloin oli Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa juhlamessu, jolla kirkko otettiin uudelleen käyttöön. Messua oli toimittamassa kaksi piispaa - nykyinen arkkipiispa Jukka Paarma ja edellinen John Vikström. Olin saanut kovia moitteita siitä, että olin järjestänyt juuri tuoksi sunnuntaiksi myös Karkun evankelisella opistolla pidettyyn messuun piispan. Siellä saarnasi piispa Olavi Rimpiläinen.

Piispa Olavi Rimpiläisen vierailu opistolla liittyi raamattuteologisiin päiviin, joiden ajankohta oli sovittu jo yli vuosi sitten. Noin vuosi sitten saarnaajaksi messuun, jolla raamattuteologiset päivät alkaisivat, pyydettiin piispa Oulusta. Hän oli mukana tapahtumassa muutenkin. Vuosi sitten tuskin kukaan tiesi, minä viikonvaihteena Tyrvään Pyhän Olavin kirkko otetaan jälleen käyttöön.

Olin saanut moitetta myös siitä, että laitoin messun nimeksi Riemumessu sunnuntaina 30.8., jolloin saimme pitkästä aikaa Markus Malmivaaran kanssa toimittaa messun Sastamalan seurakunnan kirkossa. Messu pidettiin Karkun kirkossa. Tästäkään moitteesta en osaa ottaa oppia. Riemumessu on annettu nimeksi jumalanpalvelukselle, jonka Antti Saarenketo ja Jussi Pyysalo sanoittivat ja sävelsivät joskus 1990-luvun loppupuolella. Tuona viikonvaihteena Karkun evankelisella opistolla oli nuorten tapahtuma ja tapahtuman ohjelman suunnittelijat, joihin en kuulunut, olivat sopineet, että sunnuntain jumalanpalvelus toimitetaan tämän riemumessun järjestyksen mukaan. He olivat olleet yhteydessä silloiseen kirkkoherran sijaiseen ja saaneet luvan, että riemumessu voidaan pitään Karkun kirkossa ja että he voivat pyytää pastorit, jotka toimittavat messun. Kun jumalanpalvelus pidetään kaavan mukaan, jolle on annettu nimeksi riemumessu, kyseistä jumalanpalvelusta on syytä nimittää myös ilmoituksissa sille annetulla nimellä.

Ensi vuonna raamattuteologiset päivät Karkun evankelisella opistolla ovat 15.-17.8., jos Jumala suo. Myös tuolloin sunnuntain messuun on pyydetty saarnaajaksi piispa Olavi Rimpiläinen ja hän on sanonut tulevansa, "jos eletään ja terveitä ollaan".

Olet tervetullut myös ensi sunnuntaina jumalanpalvelukseen ja Herran pöytään Karkun evankeliselle opistolle.