keskiviikkona, syyskuuta 23, 2009

Lue muistaen että kohtaat elävän Jumalan

Tervehdys Pohjois-Suomesta. Olin eilen Rovaniemellä ja tänään Oulussa vieraana Evankelisten opiskelijoiden illassa. On mukava käydä pohjoisessa siksikin, että olen lähtöisin täältä.

Evankeliset opiskelijat kokoontuvat Rovaniemellä tiistaisin tiloissa, jotka ovat Kairatiellä. Soitin ennen iltaa vanhemmilleni Kemijärvelle ja kerroin meneväni tilaisuuteen Kairatielle. Isäni kertoi, että perheemme asui hetken Rovaniemellä talossa juuri tämän tien varrella. Minä en niitä aikoja muista – olin noin vuoden ikäinen, kun muutimme Kemijärvelle.

Katselin junan ikkunasta tutunnäköisiä maisemia. Pohjoisen Suomen metsät ovat erilaisia kuin etelän. Mäntyjä on paljon ja aluskasvillisuutta vähän. Näissä metsisssä näkee paljon kauemmaksi kuin etelässä. Syksy on täällä selvästi pidemmällä kuin Sastamalassa. Koivujen lehdet ovat aivan keltaisia mutta pääosin vielä puissa.

Tuollaisissa metsissä tuli aiemmin käytyä usein metsällä. Oli hienoa saada saaliiksi teeri. Vielä hienompaa oli kulkea hiljaisessa metsässä, tehdä nuotio, juoda kahvit, syödä eväät ja paistaa makkaraa. Odotan aikaa parempaa – että olisi taas mahdollisuus tähän. Toisaalta itsestähän se on pitkälti kiinni – miten käyttää aikansa, mihin käyttää vapaa-ajan, miten täyttää kalenterin ja miten paljon ottaa työtehtäviä. Kysymys, miksi meillä on jatkuvasti kova kiire, on niin monta kertaa esitetty ja niin kuluneen tuntuinen, ettei sen pohtiminen tunnu innostavalta. Mutta sitä pitäisi miettiä. Ja pohdinnan pitäisi johtaa toimenpiteisiin, joiden myötä ei ole niin kova kiire. Minun pitäisi tehdä tämä, koska kukaan ei tee sitä puolestani.

On ollut ilo tavata nuoria aikuisia, jotka tekevät suurella innolla työtä Jumalan valtakunnan asialla. Järjestävät iltoja, joissa opetetaan uskomme keskeisiä asioita, rukoillaan ja koetaan kristittyjen yhteyttä. Juontavat näitä iltoja, pitävät hartauksia, keittävät kahvia, kutsuvat mukaan ystäviään ja ottavat lämpimästi vastaan uudet tulijat. Tai majoittavat vierailevan puhujan. Lämmin kiitos minutkin majoittaneelle ystäväpariskunnalle. Oli oikein hyvä olla vieraananne.

Evankelisten opiskelijoiden illassa Rovaniemellä ja Oulussa aiheenani oli ja on Raamattu. Tässä muutama lainaus dioista esityksessäni:

- Jeesus on Jumala ja ihminen. Raamattu on Jumalan sana ja ihmisten sana. Emme jaa Jeesusta niihin osiin, jotka ovat ihmistä ja jotka ovat Jumalaa. Emmekä jaa Raamattua – tämä kohta on Jumalan sanaa, tämä ihmisten.

- Raamattu on sellainen, millaiseksi Jumala on sen tarkoittanut. Se on inhimillisen tuntuinen, rosoinen ja joskus epätarkkakin, ja kuitenkin se on Jumalan sana. Jumala kätkee usein loistonsa ja pukeutuu vaatimattomuuteen.

- Raamattu on enemmän kuin oikeaa tietoa. Jumala on, toimii ja puhuttelee sanassaan. Jumala oli ja toimi Jeesuksessa. Hänen sanansa on samankaltaista. Hienoa ettei tämä ole kiinni siitä, tuntuuko tältä.

- Raamatussa on pääsioita ja vähemmän tärkeitä asioita. Sanoma Jeesuksesta pääasia, ja se on kerrottu selvästi. Tämä ei tarkoita, ettei vähemmän tärkeistä tarvitse välittää. Martti Luther: - Jos löydän Raamatusta vähemmän kuin Kristuksen, en ole löytänyt tarpeeksi. Jos löydän enemmän kuin Kristuksen, olen jäänyt rutiköyhäksi.

- Jotkut sanovat: ”Raamatussa evankeliumi - sanoma pelastuksesta - on Jumalan sana, ei muu.” Raamattu ei opeta näin eikä luterilainen uskomme.

- Jotkut ovat tätä mieltä: ”Raamattua voi tulkita niin monella tavalla, kaikki on tulkintaa, eikä kukaan voi sanoa, että hänen tulkintansa olisi oikea.” Tämä on kevyt ja mieletön ajatus. Se sanotaan usein ajattelematta, mitä sanotaan. Monet asiat Raamatussa on sanottu selvästi ja yksiselitteisesti. Kyse on vain siitä, otetaanko todesta, mitä Raamattu sanoo.

- Onko Raamattu mielestämme vaikea kirja siitä syystä, että se sanoo sellaista, mitä emme haluaisi kuulla, mikä ei sovi tähän aikaan tai meidän omaa elämäämme? Mika Waltarin kerrotaan sanoneen: - Ennen ongelmani olivat Raamatun kohdat, joita en ymmärtänyt. Nyt ne kohdat, jotka ymmärrän.

- Lue Raamattua niin, että se on sinulle Jumalan sanaa. Anna sen kertoa, miten asiat ovat. Anna sen kertoa sekin, miten sitä tulee tulkita. Lue Raamattua muistaen, että kohtaat siinä elävän Jumalan. Lue Jeesusta etsien, pääasiasta käsin. Jos se avautuu, avautuu paljon muutakin. Jos ei avaudu, jää avautumatta paljon muutakin. Lue kokonaisuutena – Uutta ja Vanhaa testamenttia. Jumala on antanut tulla Raamattuun juuri ne kirjat, jotka siinä ovat.

- Raamatussa on laki ja evankeliumi. Lain tehtävä kertoa Jumalan tahto ja osoittaa, että olemme syntisiä. Evankeliumi kertoo tien taivaaseen.