torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Viimeisimmät uutiset Sastamalasta

Tänään jaetussa Tyrvään Sanomissa oli juttu vt. kirkkoherra Hannu Kilpeläisen lähdöstä Sastamalasta. Jutussa kerrotaan mm. seuraavaa:

- Vs. kirkkoherra Hannu Kilpeläinen on jäänyt virkavapaalle eikä enää palaa Sastamalan seurakuntaan. Lähdön syynä ovat kiistat seurakunnassa. Tilanne kärjistyi kirkkoneuvoston viikko sitten keskiviikkona pitämässä kokouksessa, jossa neuvoston jäsenet ja kirkkoherra ajautuivat erimielisyyksiin. Hannu Kilpeläinen sanoo tehneensä ratkaisun lääkärinsä kanssa, ei neuvoston tai piispan painostamana. "Olen asiasta jutellut piispan kanssa ja häneltä olen saanut tuen ja kiitoksen."

- Hän (Hannu Kilpeläinen) syyttää luottamushenkilöitä kykenemättömiksi ratkaisemaan muun muassa seurakunnan työyhteisöön liittyviä ongelmia. Kilpeläisen mukaan työyhteisö on epäterve ja jakautunut kahtia. "Työntekijöillä on paha olla ja heitä lähtee jatkuvasti pois." "Neuvosto ei pysty eikä halua ottaa vastuuta. Asiat lakaistaan maton alle."

- Hannu Kilpeläinen syyttää kirkkoneuvoston seusuroineen hänen lausuntojaan. Jumalanpalvelusten kävijämäärä laski Vammalassa 5000:lla viime vuonna, ja Kilpeläinen lukee tämän johtuvan Karkun yhteisön provosoivasta käytöksestä. "Neuvosto poisti tämän syy-yhteyden, jotta siitä ei synny valtuustossa riitaa." Kokous johti Kilpeläisen mukaan "yleiseen sanailuun ja pään aukomiseen". "En ole koskaan kokenut, että puheenjohtajaa vastaan näin hyökätään."

- Sastamalan kirkkoneuvoston jäsen Hannu Toivonen muistuttaa, että kirkkoherran täytyy tulla toimeen neuvoston kanssa. Kilpeläinen on Toivosen mielestä tehnyt oikean johtopäätöksen vetäytyessään pois. "Ei tämä kivalta tunnu. Neuvosto ja valtuusto ovat pitkään joustaneet, mutta Kilpeläisen tyyli on autoritäärinen ja jyräävä."

- Toivosen mukaan kirkkoneuvosto oli viime kokouksessaan monissa asioissa toista mieltä kuin puheenjohtaja. Hän sanoo neuvoston halunneen poistaa vuosikertomuksesta tekstiä, koska siinä esitettiin tökeröin ja kovin sanoin moitteita. "Totta kai neuvostolla on oikeus poistaa vuosikertomuksesta otteita, koska neuvosto vuosikertomuksen allekirjoittaa. Omissa nimissään Kilpeläinen voi puhua mitä tahtoo."

- Toivonen myöntää olevan totta, että seurakunnassa on tulehtunut ilmapiiri ja sairauspoissaoloja, mutta mainitsee, ettei Kilpeläisen toiminta ole tulehdusta ainakaan vähentänyt.

- Sastamalan kirkkoneuvoston varapuheenjohtajan Maiju Vuorenojan mielestä ei ole kirkkoneuvoston ongelma, jos ihmiset äänestävät jaloillaan ja etsivät toisen yhteisön, esimerkiksi Karkun jumalanpalvelusyhteisön. "Ei seurakunta ole mikään kieltämään ihmisiä." Vuorenoja painottaa, että nyt pitää katsoa eteenpäin. "Montusta ei pääse kuin ylöspäin. Me olemme nyt siinä tilanteessa. Iso joukko haluaa normalisoida seurakunnan elämän."

Tällaiset ovat siis viimeisimmät uutiset Sastamalan seurakunnasta. Surullisia uutisia. Kaikki ongelmat eivät näytä ratkenneen sillä, että Markus Malmivaarasta ja minusta päästiin. Silloin kun vielä olimme Sastamalan tai Vammalan seurakunnan palveluksessa, annettiin ymmärtää tai sanottiin suoraan, että ainakin kaikki suuremmat ongelmat poistuvat meidän myötämme.

Piispa Kari Mäkisen roolia olen ihmetellyt ennenkin. Hän ei ole puuttunut tilanteeseen, vaikka hänen olisi pitänyt puuttua. Tyrvään Sanomien jutussa Hannu Kilpeläinen kertoo saaneensa piispalta tuen ja kiitoksen. Miten Hannu Kilpeläinen on johtanut seurakuntaa, se on ollut Kari Mäkisen tiedossa.

Tästä ikävästä tilanteesta huolimatta Sastamalassa tehdään työtä Jumalan valtakunnan asialla. Tulevanakin viikonvaihteena on monia tilaisuuksia, joissa julistetaan evankeliumia hyvästä Vapahtajasta. Yksi näistä tilaisuuksista on raamattukurssi Ensimmäisestä Pietarin kirjeestä. Se alkaa perjantaina klo 18 ja päättyy sunnuntaina klo 16. Kerron siitä tarkemmin nettipäiväkirjani edellisessä kirjoituksessa. Lämpimästi tervetuloa!

4 Comments:

Blogger Harri_I said...

Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

9:28 ap.  
Blogger Harri_I said...

Mielenkiintoista on se, että Kilpeläisen kerrotaan syyttävän muita tekstien poisjättämisestä ja vastuunpakoilusta, kun olen itse ollut asianomaisena, kun hän erinäisissä kokouksissa on vaatinut jätettävän asioita pois pöytäkirjoista ja esityslistoista. Tietenkin täytyy muistaa, että tässä on kyseessä median suodattimet ja uutisointikäytännöt.

Toivottavasti asiat kuitenkin saadaan nyt reilaan mahdollisimman pian, toivon sitä sydämeni pohjasta.

Harri Inkinen
Vammala

9:32 ap.  
Blogger Jari Kuusi said...

Asian käänteitä kohtuullisen pitkään seurattuaan ei kaiketi pitäisi olla kovin yllättynyt lopputuloksesta.

Piispa Kari Mäkinen on mielestäni osaltaan vastuullinen Sastamalan seurakunnassa nyt syntyneeseen tilanteeseen asiaan puuttumattomuutensa tähden.

Jari Kuusi
Kyyjärvi

7:45 ip.  
Anonymous Anonyymi said...

Käsittääkseni viimeisimmät uutiset Sastamalasta kertovat nuorison laajasta ja vakavasta huumeongelmasta.

Kun sinä Rankinen esiinnyt Jumalan miehenä ja Hänen nimissään rettelöit, et varmaan ole huomannut millaista puuta ja peltoa olet kylvänyt.

Sastamala lienee perin kurja ja surkea paikka, jossa huumeet vievät nuorison ja sinä johdat harhaan vanhemmat.

10:08 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home