tiistaina, huhtikuuta 28, 2009

Peli on kovaa

Kirjoitin heti sitten Kotimaan blogeihin kirjoituksen Lukijalla on suuri vastuu. Kirjoitus löytyy osoitteesta www.kotimaa.fi.

-----

Laadin muutama päivä sitten jumalanpalvelusvuoroja. Markus Malmivaaran piti tulla kahteen jumalanpalvelukseen, toiseen saarnaajaksi, toiseen liturgiksi. Viime viikon perjantaina Markus kertoi, ettei hän voi tulla. Tuomiokapitulin hänelle määräämä rangaistus – kuukauden mittainen pappisvirasta pidättäminen – pannaan toimeen toukokuussa.

Ehkä joku miettii, eikö Markus jo kärsinyt rangaistuksen? Kärsi kyllä. Hän oli pidätettynä pappisvirasta joulu-, tammi- ja helmikuun. Mutta hän sai uuden rangaistuksen.

Tapauksia, joissa arkkihiippakunnan tuomiokapituli katsoo Markuksen laiminlyöneen virkavelvollisuuksiaan, on yhteensä viisi. Siis viisi kertaa Markus jäi pois messusta, johon hänen olisi pitänyt osallistua jumalanpalveluksen toimittajana tai osallistujana vastoin hänen uskonvakaumustaan. Hänen olisi pitänyt olla jumalanpalveluksessa, jonka toimittamiseen osallistuu naispastori. Näistä tapauksista kolmesta tuomiokapituli antoi ensiksi rangaistuksen ja tämän tuomion Markus kärsi vuodenvaihteen molemmin puolin. Sitten tuomiokapituli palasi asiaan ja määräsi kahden tapauksen perusteella uuden rangaistuksen. Kaikki viisi tapausta oli tutkittu jo ennen ensimmäistä tuomiota. Erikoista on myös se, että toinen tapauksista, joista nyt määrättiin rangaistus, tapahtui aiemmin kuin yksi niistä tapauksista, joista rangaistus on jo kärsitty.

Tällainen toiminta on käsittääkseni hyvin omituista menettelyä oikeusistuimessa, jollainen tuomiokapituli myös on. Ehkä syy erikoiseen menettelyyn on se, että Markukselle piti saada kaksi erillistä rangaistusta ja siten suurempi uhka siitä, että hänet voidaan erottaa pappeudesta Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa kokonaan. Jos hän vielä syyllistyy johonkin, joka on tuomiokapitulin mielestä tuomittavaa, voidaan vedota jo kahteen aiemmin annettuun rangaistukseen ja erottaa hänet pysyvästi pappeudesta. Peli on kovaa.

-----

Ensi sunnuntaina 3.5. jumalanpalveluksessa Karkussa evankelisella opistolla saarnaa Harri Lammi. Airi ja Harri Lammista oli muutama päivä sitten Aamulehden liitteessä hyvä haastattelu. He ovat olleet avustustyössä Afganistanissa 20 vuotta. He ovat tehneet hyvin merkittävän ja kunnioitettavan työn monien tuon paljon kärsineen kansan jäsenten hyväksi. Viime joulukuussa Lammit palasivat Suomeen. Lämpimästi tervetuloa jumalanpalvelukseen.